Türkdoğan: Komisyon kurulursa siyasi ve hukuki zeminin önü açılacak

img

ANKARA - DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Meclis tatile girmeden komisyonun kurulmasını beklediklerine işaret ederek, "Partilerin süreci konuşmaları siyasi zemini oluşturacak, siyasi zemin de hukuki zeminin önünü açacak" dedi. 

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısıyla 24 Haziran'da bir araya gelen siyasi partilerin Meclis başkanvekilleri, kurulması öngörülen komisyonun yapısı ve işleyişine dair görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, tüm siyasi partilerin bir hafta içinde komisyona ilişkin bir taslak sunması kararlaştırıldı. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Meclis'te kurulması gündemde olan komisyona dair yürütülen tartışmaları değerlendirdi. 
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 27 Şubat'ta çağrıda bulundu ve PKK de bunun üzerine "fesih" kararı aldı. Gelinen aşamada devlet çağrıya uygun olarak siyasi ve hukuki adımlar attı mı?
 
Sayın Öcalan tarihsel olarak çok önemli bir sorumluluk üstlendi. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü, aynı zamanda demokratik toplumun inşası amacıyla yaptığı çağrı, kanaatimce başarıya ulaştı. PKK, bu çağrıya uyarak oy birliği ile karar aldı. Pratikleşme sürecinin de Sayın Öcalan’ın önderliğinde devam edeceği belirtildi. Şimdi burada artık siyasi ve hukuki zemin gerekiyor. Bu saatten sonra konuşacağımız her şey gerekliliktir. Kürt sorununun çözümü için bugüne kadar yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı ve Abdullah Öcalan bu sürecin de sonuçsuz kalmaması için dünyada çatışma ve çözüm meselelerinde örneği olmayan bir şey yaptı ve silah bırakmayı en başa aldı. Bunula aslında muhataplarına ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha göstermiş de oldu. Ayrıca Türkiye’yi yönetenlerin elinden o şiddet bahanesini de aldı. Artık Türkiye’de siyasi iktidar, 'terör ile mücadele ediyorum' diyerek, otoriter uygulamalarını sürdüremeyecek. Bu açıdan da çok önemli. Şimdi kararlar alındı artık pratikleşme gerekiyor. Pratik için siyasi zemin gerekiyor. Siyasi zemin için de Meclis’te bir komisyonun kurulması gerekiyor. Partimiz, defalarca siyasi partilileri, STK’leri ve çeşitli kesimleri ziyaret etti. Görüldüğü kadarıyla komisyon fikri benimsendi.
 
Süreç bağlamında kurulması beklenen komisyona dair gerçekleşen görüşmede neler konuşuldu?
 
Partili arkadaşlarımızın verdiği bilgilere göre, Meclis Başkanı siyasi partilerden yazılı görüş talebinde bulunmuş. Daha sonra tekrar bir araya gelecekler ve kararlaştırdıkları veya üzerinde uzlaştıkları yöntemle bir komisyon kurulacak. Meclis tatile girmeden Meclis’te bir komisyonun kurulabileceğini söyleyebiliriz.
 
Siz bu komisyonun yasa ile kurulmasından yanasınız. Yasa ile veya farklı bir yöntem ile kurulması arasındaki fark ne? Neden ısrarla bu yönlü bir talebiniz var, biraz açabilir misiniz?
 
Öncelikle hangi yöntem ile kurulacaksa kurulsun; bir komisyonun kurulması demek siyasi olarak bir adımın atıldığını gösterir. Bunu tespit etmek lazım. Ancak komisyonun etkili çalışabilmesi için, devamının gelebilmesi bakımından aynı zamanda kapsayıcı olabilmesi için yasanın gerekli olduğu anlaşılıyor. Yakın geçmişte benzer komisyonlar kuruldu. Eski Meclis Başkanı Cemil Çicek’in inisiyatifi ile anayasa uzlaşma komisyonu kurulmuştu. Aslında o komisyon bir defacto komisyondu. Bir nevi danışmak için kuruldu. Oy birliği şartı ile çalışıyordu ve her parti eşit sayıda üye vermişti. O komisyon daha sonra oy birliği şartını sağlayamadığı için kendiliğinden dağıldı. Amacını gerçekleştiremedi. Başka bazı komisyonlar da kuruldu. Eski çözüm süreci döneminde de komisyonlar kuruldu. Araştırma komisyonu şeklinde kurulan bu komisyonlara anamuhalefet partisi ve diğer partiler üye vermedi. AKP ve BDP bile bu komisyonda uzlaşamadı.
 
Hangi yöntem ile kurulan komisyon daha işlevsel olur?
 
Bir an için Meclis Başkanı inisiyatifi ile böylesi bir komisyon kurulduğunu düşünün. O komisyon kurulduktan sonra birçok şeyi konuşacak, tartışacak. Örneğin; silahsızlanmayı öncelikle konuşacaklar. Silahsızlanma sürecinin izlenmesini konuşacaklar. Bu konuda bir güvenceye dayanmaları gerekiyor. Bir yasaya ihtiyaçları olacak. Şu anda bir yasa var ama bütün yetkiler cumhurbaşkanına tanınmış. Oysa siz Meclis zemininde bir faaliyet yürütmek istiyorsunuz. Dolasıyla cumhurbaşkanı o yetkisini Meclis komisyonları için kullanamaz. O yetkisi yok. Meclis komisyonları bağlamında da ya genel kurulundan bir karar çıkaracaksınız ya da bir yasaya ihtiyaç duyacaksınız. Komisyon ne şekilde kurulursa kurulsun, çalışmaya başladıktan sonra birden fazla yasaya ihtiyaçları olduğu ortaya çıkacaktır. Bu sefer hazırlayacakları teklifleri diğer komisyonlara sevk edecektir. Konusuna göre diğer komisyonlara gönderecekler. Bu sefer oralarda tartışmak durumunda kalacaklardır.
 
Bu süreç için sorun yaratabilir mi?
 
 
Çeşitli kanun tekliflerini konuşacak, silahsızlanmayı izleyecek, geçiş dönemi adaletini tartışacak, barışın toplumsallaştırması çalışmasını yapacak ve bir dizi konuyu gündemine alacak bir komisyonun çok önemli bir adım olacak. 
 
Belki bazı sorunlara yol açabilir. Ama komisyonun kurulması esas ihtiyacın ne kadar büyük olduğunun anlaşılmasını da sağlayacaktır. Şimdi böylesi bir komisyon kurulmadığı için insanlar meseleyi sadece bir silah bırakma ve silah bırakan insanların Türkiye’ye gelmesi olarak değerlendiriyor olabilirler. Ancak bu işin sadece küçük bir yanını teşkil ediyor. Meclis’te komisyonun kurulması önemli bir adım olacaktır ancak bu komisyon bazı şeyleri tartışıp uzatmak yerine keşke en başından bir yasa ile kurulsa. Çeşitli kanun tekliflerini konuşacak, silahsızlanmayı izleyecek, geçiş dönemi adaletini tartışacak, barışın toplumsallaştırması çalışmasını yapacak ve bir dizi konuyu gündemine alacak bir komisyonun önemli olduğunu ve bu komisyonun muhalefet partilerin katılımı çok önemli bir adım olacağını belirtmek isterim.
 
Hem iktidar hem de diğer siyasi partiler ile komisyonda tartışılması gereken konuları görüştünüz mü? 
 
Komisyon kurulduktan sonra konu 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci'nin başarıya ulaştırılması olacak. Bu tip komisyonlar negatif barış sürecinin pozitif barışa evrilmesi, pozitif barış ile birlikte toplumsallaştırılması çalışmalarının yapılması, bununla birlikte yaygın bir demokratikleştirme çalışmalarını yapılması süreçlerinde yer alır. Demokratikleşme ile birlikte geçiş dönemi adaleti çalışmalarının da yapılması lazım. Bunlar aşama aşama gider. Bu tür aşamaları düşündüğümüzde bu tür komisyonların görev süreleri de uzun olur. Bu komisyonun da ömrü uzun olmalı. Bir yerden sonra zaten Anayasa’yı tartışmak durumunda kalacaktır. Her halükarda bu sürecin varılacağı yer yeni bir toplum sözleşmesidir. Eşit yurttaşlık haklarının anayasal güvenceye bağlanmasıdır. İnkarcılığın reddedilerek çok kültürlü, çok kimlikli, çok inançlı toplum yapısının kabul edilmesidir. Demokratik topluma giderken anayasal güvenceye bağlanmasıdır.
 
Komisyona yüklenen misyon bu mu? 
 
Bu komisyondan bunları yapmasını bekliyoruz. Anayasa kısmını bir kenara ayırıyoruz. O farklı. Hem şu an için zamanı var hem de ayrıca Meclis’te bir anayasa komisyonu var. Bu şu anki komisyon özellikle barış çalışmalarının başarılması, silahsızlanma aşamasının gerçekleştirilmesi, silahları bırakanların siyasi ve toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması ve bundan sonra atılacak adımlar ile ilgili çalışmaların yapılması ile ilgilenmesini istiyoruz. Bunların hepsini bir kenara bırakın; Meclis’te bulunan siyasi partilerin gelip bu süreci konuşmaları bile çok kıymetlidir. Çünkü bir siyasi zemin oluşmuş olacaktır. O siyasi zemin, hukuki zeminin de önünü de açacaktır.
 
Komisyonla ilgili nitelikli ve salt çoğunluk tartışması da var. Sizce nasıl olmalı? Hangisi sürecin daha sağlıklı yürümesine olanak tanır?
 
 Her konuyu nitelikli çoğunluğa bağlarsanız ilerleme sağlayamayabilirsiniz. Bazı basit konuları salt çoğunluk ile de aşabilirsiniz.
 
Nitelikli çoğunluk tartışılabilir. Konuya göre değişebilir bunlar. Komisyonda kurulacak konuların ağırlık derecesine göre bazı konular da nitelikli çoğunluk aranabilir bazı konularda salt çoğunluk aranabilir. Bunun komisyon konuşup tartışması lazım. Her konuyu nitelikli çoğunluğa bağlarsanız ilerleme sağlayamayabilirsiniz. Bazı basit konuları salt çoğunluk ile de aşabilirsiniz. Bence yapacağı işe göre alacağı karara göre belirlemesi lazım.
 
Komisyonun çerçevesi ve teknik yapısına dair bir taslak hazırlığınız olduğu açıklandı. Önerileriniz neler?
 
Bir taslağımız var ama biz daha çok ilkelerin konuşulmasını istiyoruz. Çünkü sonuçta biz bir uzlaşı arıyoruz. Komisyonun kurulması aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini daha çok ifade edeceğiz. Dolasıyla o tartışmalarda kendi taslağımız sadece bizde kalacak. Çünkü biz uzlaşma arıyoruz. Fakat komisyonun da çalışabilir olması gerekir. Makul bir sayıda ve kapsayıcı olması gerekir. Bu nedenle sayının aşağı yukarı 35 ve 40 civarında olabileceğini tahmin ediyorum. Sayı çok olursa kendi kendi çok fazla meşgul edebilir. Meclis Başkanı'nın başkanlığında olması istiyoruz. Hiç olmazsa grubu bulunan siyasi partilerin belki dönüşüm olarak görevde bulunması gerekir. Komisyonun bir divanı ve bu divanda tüm partilerin de içinde yer alacağı bir sistemi olmalı. Komisyonun yeteri derecede katibi olmalı.
 
Komisyon taslağınızı Meclis Başkanı Kurtulmuş'a ne zaman sunacaksınız?
 
Biz bir taslak sunmayacağız. Arkadaşlarımız, ilkelerimizi ve belirlediğimiz kriterleri Meclis Başkanı ile yapılacak olan toplantıda sunacaklar. Ne şekilde kurulacağına dair adımı Meclis Başkanı atacak. Kanun ile kurulmasında konsensüs olursa bütün bu önerileri başkan bir kanun teklifine dönüştürecektir. Yok eğer Meclis Başkanı Kurtulmuş inisiyatifi ile kurulursa burada da bir çağrıda bulunur ve komisyon devamında kurulur.
 
Komisyon kimleri dinlemeli veya kimler gelip katılıp sözünü söylemeli?
 
Bu komisyon, belirli başlıklarda alt komisyonlar kurabilir. Kuracağı bu alt komisyonlar, konusuna göre ilgili sivil toplum örgütlerini, emek meslek örgütlerini, kitle örgütlerini, belirli şahsiyetleri, aydınları ve belirli yapıları davet edip onları dinleyebilir. Onların görüşlerinden yararlanabilir. Şu an iç tüzük buna imkan veriyor. Konuştuğumuz komisyon çok da iç tüzük ile ilgili bir komisyon olmayacak. Eğer kanun ile kurulursa zaten bütün bunları kapsar. Meclis Başkanı kurarsa da kendi çalışma alanını şekillendirecek. Komisyon bu konularda serbesttir. Bir sınır yoktur.
 
Kurulacak komisyon neleri gündemine almalı?
 
Komisyon, öncelikli çerçeve yasayı gündemine almalı. Böyle bir ihtiyaç var. Özellikle silahsızlanma, silahlıların toplumsal ve siyasal yaşama katılmaları, entegrasyon...
 
Bence öncelikli konu bu komisyon çerçeve yasayı gündemine almalı. Böyle bir ihtiyaç var. Eski süreçte çıkarılan yasa ya güncellenip bu duruma uygun hale getirilip bir çerçeve yasa haline getirilmesi ya da yeni bir yasa gündeme getirilip çıkarılmalı. Siz Kürt sorununu demokratik yol ve yöntemler ile çözecekseniz bir çerçeve yasaya ihtiyacınız var. Özellikle silahsızlanma, silahlıların toplumsal ve siyasal yaşama katılmaları, entegrasyon, kırsal kalkınma, geçiş dönemi adaletti, çalışmalara katılanların yasal güvencesi…
 
Yasaların da değişmesini istiyorsunuz. Örneğin TMK’nin değişmesini de istiyorsunuz, değil mi?
 
Bu çerçeve yasa, belirli konuları düzenler. Bir alt komisyon bunu çalışabilir. Bir diğer alt komisyon direk silahsızlanma sürecini izleyebilir. Bir başka alt komisyon demokratikleşme için gerekli olan mevzuat taramasını yapabilir. Şu anda Türkiye neredeyse kalıcı OHAL’e sahip. Türkiye mevzuatının gözden geçirilmesi lazım, ayıklanması lazım. İfade, örgütlenme, toplanma özgürlüğünü kısıtlayan hususlar var. Keyfi gözaltıyı sağlayan hususların ayıklanması, infazda eşitlik, infaz hukukunun gözden geçirilmesi, ceza mevzuatındaki adaletsizlerin giderilmesi, yerel yönetimlerde belediye yetkilerinin kısıtlanmasının kaldırılması, kayyım uygulamalarına son verilmesi… O kadar geniş ki. Doğanın katliamına sebep olan ihale yasaları, çeşitli kanunlardır hepsinin gözden geçirmesi lazım. Bir başka alt komisyon ise STK’ler ile barışın toplumsallaşması için çalışmalar yapabilir. Bizim büyük barışı yakalamamız gerekiyor. Mesele sadece negatif barış değil. Bir de pozitif barışı sağlamamız lazım. Çatışma durumunu ortadan kaldıracak şeye ihtiyacımız var. Çok fazla yasaya ihtiyaç duyacaktır.
 
Komisyonun 'çözümün merkezi' haline geleceğini söylersek abartılı olur mu?
 
Görevlerini iyi belirlemek gerekiyor, ayrıca yüksek beklentilere de girmemek gerekiyor. Sonuçta taraflar var. Kürt hareketi bağlamında Sayın Öcalan’ın baş müzakereci pozisyonunu hiç unutmamak gerekir. Devlet ile yaptığı görüşmeler, DEM Parti üzerinden siyasal iktidar ile yaptığımız görüşmeleri unutmamak gerekir. Bu sorunların tarafları vardır ve bazı konulara onlar da çözüm bulacaktır. Birbiri ile koordineli çalışmayı başarmak lazım.
 
Adalet Bakanı ile bir görüşmeniz oldu. Konuşulan konular yansıdı, sürecin yasal yönüyle ilgili bir tartışmanız oldu mu?
 
Bu gündemimizde yoktu. Tamamen pratik sorunlar ile konuştuk. Özellikle cezaevindeki sorunları konuştuk. Bu konular ya komisyon üzerinden konuşulacak ya da bunlar ile ilgili gündemimiz devam edecek. İnfaz yakmalarını konuştuk. Bürokrasinin geldiğini noktayı size açıklayayım; PKK kongresini toplamış ve karar almış ancak cezaevi 30 yıllık mahpuslara  'PKK’de sürece karşı olanlar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' diye soruluyor. Böyle bir soru olur mu? Tutsak ise 'Ben Sayın Öcalan ne diyorsa onu destekliyorum' diyor. Ancak infazı yakılıyor.
 
Bunları konuştunuz mu?
 
Tabii ki de konuştuk. Biz, 'Sayın bakan siz hükümet olarak Türkiye’nin en önemli sürecini yürütüyorsunuz sizin alt düzeyde bir bürokratınız veya bir görevliniz bu sorular ile infazını yakıyor. Akıl sağlığı ile alakalı bir problem var' dedik.
 
Bakan ne yanıt verdi?
 
Tuhaf karşıladı; 'Gerçekten böyle bir şey var mı, böyle bir şey olabilir mi?' diye şaşırdı. 'Böyle bir soru olmaması gerekiyordu' dedi. Biz de İdare ve Gözlem Kurulu’nun kaldırılmasını istedik. Düşünün elinde silah olan silah bırakmış, gelecek Türkiye’ye demokratik yaşama katılmak istiyor. Ancak cezaevindeki 30 yıllık tutsağı şiddete teşvik ediyor. Olacak iş değil.
 
Talebinize uygun bir pratik gelişecek mi? 
 
Üst düzeyde bir sorun yok. Bakanlık düzeyinde bir problem yok. Ama bürokrasiyi uygun hale getirmesi gerekiyor. Burada sürecin hala siyasi ve hukuki zeminin uluşmamasından kaynaklı bürokrasiye etkisi olarak görüyorum. Meclis’te bir komisyon kurulursa bazı hukuki adımlar atılırsa hemen adapte olur. Olmaz ise bürokrasi ürkektir, en olumsuz yönden yaklaşır. Bu sürecin aşağıya yansımasını istiyoruz. Hukuka aykırı bir şey talep etmiyoruz. İnsanların haklarını talep ediyoruz. Yasaya göre haklarını talep ediyoruz.
 
MA / Mehmet Aslan - Ömer Güngör 

Diğer başlıklar

16/07/2025
23:29 İsrail'in Suriye'ye saldırısını kınayan tezkere Meclis'te kabul edildi
22:17 Tanrıkulu: Beyaz Toros'lu savcılar görevde
21:53 İsrail’den Dera ve Süveyda’ya 6 saldırı
21:44 Duhok'ta petrol sahası ikinci kez hedef alındı
21:37 BMGK, İsrail'in Suriye saldırıları için yarın acil toplanıyor
21:28 Törene katılan Barış Annesi: Devlet zaman kaybetmeden barışın elini tutmalı
21:04 31 yıllık tutsağın tahliyesi engellendi
20:46 Ayşe Tokyaz için eylem: Cezasızlık politikasından vazgeçin
20:33 Dürzilerin ruhani lideri Şam'la ateşkesi yalanladı
20:07 Balıkesir'de orman yangını
19:46 Türkiye ile BAE arasında 7 anlaşma imzalandı
19:27 İran'da 11 Kürt yurttaş gözaltına alındı
19:16 İsrailli bakan: Colani ortadan kaldırılmalıdır
19:04 Birçok kentte ‘Barış ve Demokratik Toplum’ buluşması
18:57 KESK 30 ilde sahaya iniyor: Yoksulluk sınırının üzerinde ücret istiyoruz
18:48 Bolu Cezaevinde 7 tutsağın tahliyesi engellendi
18:27 Mersin'de madene karşı eylem
18:23 Mazlum Abdi: Dürzilere yönelik saldırılar durdurulmalı
18:16 Kurtulmuş ve siyasi parti temsilcileri komisyon gündemiyle bir araya gelecek
18:07 32 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu
17:54 Suriye geçiş hükümeti Süveyde’daki suçlarını itiraf etti
17:48 Son 24 saatte 94 Filistinli katledildi
17:44 Salih Müslim: Barrack, Türkiye'yi memnun etmek için konuştu
17:40 Artvin'de tutuklanan 4 gazeteciye tahliye
17:36 Cenevre eylemi: Tarihi adıma karşılık devlet adım atsın
17:06 31 yıl sonra memleketi Gever’de: Mücadelemiz sürecek
17:05 Kinem Kıymet Yıldız'ı katleden sanığın raporları ATK'ye gönderilecek
16:20 Kürtçe'ye yönelik saldırıya tepki: İnkarcı politikaya karşı mücadelemiz sürecek
16:18 İzmir'de yangın söndürüldü
15:56 Kayyım borcu nedeniyle belediyeye haciz
14:57 15 yaşındaki cinayet failine 15 yıl hapis cezası
14:36 Ahmet Özer'in tutukluluğuna yeni itiraz
14:24 Tişrîn direnişinde yaşamını yitiren Akyüz için taziye
14:15 İmamoğlu’na Akın Gürlek davasında ceza
14:00 İmralı Heyeti ve Bahçeli görüşmesi: İstişareye ihtiyaç var
13:56 Kadın Zamanı Derneği’nden ‘ayna’ atölyesi
13:18 İmralı Heyeti ile Gelecek Partisi görüşmesi: Hepimiz çaba göstermeliyiz
13:15 İsrail’den Şam'a hava saldırısı
13:14 DEM Parti Eş Genel Başkanları Kandıra’da
13:07 Zeytinlikler için Meclis önünden seslendiler: İşgal yasasını durdurun
13:01 Bergama'da orman yangını: Müdahale sürüyor
12:11 İmralı Heyeti ile Davutoğlu görüşmesi başladı
12:04 SOHR: Süveyda'da ölü sayısı 248'e yükseldi
11:51 İmralı Heyeti: Adalet Bakanlığı’nın süreçte rolü çok kritik
11:48 Şemrex’te çocuk etkinliği
11:29 Elkê'de 5 bölgeye ‘güvenlik’ yasağı
11:16 İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Tunç görüşmesi başladı
11:10 Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
10:22 Beylikdüzü Belediye Başkanı ATK’ye sevk edildi
09:52 Holloway: Kürt hareketinin her adımı dünya halkları için bir umut ışığı
09:49 Silahını imha eden Aydın'ın ağabeyi: Aramızda görmek istiyoruz
09:16 Manisa'da orman yangını
09:12 ‘Her ay 262 bin kişi bankada yasal takibe düşüyor’
09:10 Eğitim Sen: Anadilde eğitim için 'barış müfredatı' gerekli
09:08 TTB 'Barış İzleme ve Sağlık Çalışma Grubu' kuracak
09:07 Agirî’de 100'ü aşkın buluşma: Halk yasal düzenleme bekliyor
09:06 Zırhlı araçla katledilen Miroğlu davasında bakanlık 'izni' bekleniyor
09:03 Tarihi törene şahitlik etti: Devlete değil, kendimize güvenelim
09:00 16 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:56 DEM Parti: Dürzilere yönelik saldırıları kınıyoruz
08:53 ‘Öcalan’la görüşmek istiyorum’ kampanyasına Arjantin’den destek
08:34 Zaxo'da petrol sahasına saldırı
08:15 Birçok kentte yangın: Yerleşim yerleri tehdit altında
15/07/2025
23:11 ‘Demokratik Halk Buluşmaları’ sürüyor
21:33 Barrack: Süveyda'daki çatışmalar endişe verici
21:01 Süleymaniye’de ‘Kürt Kadınlarının Dünü ve Bugünü’ paneli
20:42 Sabahat Tuncel: Mücadele bitmiyor, araçları değişiyor
20:21 Kadınlardan polis şiddetine karşı açıklama: Gerçek bir barışta ısrarcıyız
20:01 Çanakkale’de yangın nedeniyle 3 köy boşaltıldı
18:52 Sosyal Bilim Akademisi çalışmalarına başladı
18:44 Parmağı kırılan tutsağa 7 ay sonraya randevu verildi
18:42 İmralı'ya gidecek heyet belirlenecek, koordinasyon kurulacak
18:21 Kürtçeye dönük saldırı birçok kentte protesto edildi
18:09 Gazi Yaşargil Hastanesi’nde bir haftadır klimalar bozuk
18:01 Eskişehir'de maden yasasına karşı yaşam nöbeti
17:56 3 tutsak idam edilme riskiyle karşı karşıya
17:38 Süveyda’da 116 kişi yaşamını yitirdi
16:49 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler bu sürecin kalbindedir
16:38 Ayşegül Doğan: Muhalefet de iktidar da sürece sorumlulukla yaklaşmalı
16:04 Bekaa bombalandı
15:56 TTB'den sürece dair 4 acil talep
15:26 İsrail'den Süveyda'ya hava saldırısı
14:43 Yangınlar nedeniyle Gediz Elektrik hakkında suç duyurusu
14:40 Keprê Yaylası’nda ‘Demokratik Toplum’ buluşması
13:34 Şam'dan Süveyda açıklaması: Ateşkes ilan edildi
13:27 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesine ilişkin Meclis Araştırması istemi
13:23 Dürzi Ruhani lider: Adımıza yapılan açıklama irademizi yansıtmıyor
12:39 Sudan’da bir köye dönük saldırıda 48 sivil katledildi
12:37 Kürtçe müzik dinleyen ailenin darp edilmesi protesto edildi
12:12 Şam güçleri Süveyda’ya girmeye başladı: Yasak ilan edildi
11:17 Meteorolojiden sağanak yağış ve fırtına uyarısı
11:12 DEM Parti tarihi tören gündemiyle toplandı
10:53 Manisa ve Balıkesir'deki yangınlar söndürüldü
10:50 İsviçreli siyasetçi Pagani: Süreç için uluslararası kamuoyu sorumluluk almalı
10:48 RTÜK'ten ceza gerekçesi: Güvenlik ve kamu düzeni
10:26 Semsûr'da orman yangını
10:02 İki ayrı soruşturma kapsamında 69 ilde gözaltılar
09:34 Hastaneden tıbbi malzemenin çalınma görüntülerine MA ulaştı
09:28 Ekolojistler: Doğaya saldırıların durması için bu süreç bir fırsat
09:23 SOLDEP, Barış ve Demokrasi Komisyonu kuracak
09:21 Wan Baro Başkanı Özaraz: Adalet Bakanlığı’na Öcalan’la görüşme talebimiz olacak
09:19 Kürtçe müzik dinlediği için darp edildi: Polisler ‘teröristsiniz’ diye bağırdı
09:18 Hasta tutsağın koğuş talebine 'temsilci' engeli
09:15 Gazeteci Ammar: Özerk Yönetim, Şam’ı yönetmeye hazır
09:11 ÖHD’li Nagehan Avçil: ‘Umut hakkı’nın tanınması sürece katkı sağlar
09:10 Newala Qesaba betona gömülmek isteniyor
09:09 Hukukçu Margaret Owen: Öcalan'ın özgürlüğü şart
09:08 Sit alanındaki sanayi inşaatı itirazlara rağmen sürüyor
09:07 Töreni takip eden Mızrak: Yasal düzenlemeler hızla hayata geçmeli
09:04 Barrack'ın açıklaması ABD, İngiltere, İsrail'in Ortadoğu planını deşifre ediyor
09:03 PJAK görüşmesini anlattı: Özgürlük ulusal birlikle mümkün
09:00 15 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
14/07/2025
23:20 'Demokratik Toplum Buluşmaları’ sürüyor
22:40 ODTÜ’de '33 Düş Yolcusu' yürüyüşü: 33’ler yaşıyor
22:07 Tülay Hatimoğulları’ndan ‘ittifak’ iddialarına yanıt: Kesinlikle böyle bir şey yok
20:15 BM raporu: Türkiye'nin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya
19:21 Kürtçe müzik nedeniyle darp edilenler için açıklama
18:29 İsrail ordusu Süveyde’de Suriye tanklarını bombaladı
18:13 KDP-YNK toplantısı sona erdi
18:04 KESK’ten işten atılan işçilere ziyaret
17:42 DEM Parti İmralı Heyeti Adalet Bakanı ile görüşecek
17:19 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
16:53 Licê kırsalında yangın
16:48 14 Temmuz direnişçileri birçok kentte anıldı
16:40 Adliye nezaretinde tutsağa asker şiddeti
16:38 DEM Parti İmralı Heyeti’nden ‘görüşme notu’ açıklaması
16:29 Kürtçe şarkı gerekçesiyle şiddet uygulayan polisler hakkında İHİK’e başvuru
16:05 DBP: Kürtçe şarkı dinleyen aileyi darp eden polisler açığa alınmalı
15:57 Kongra Star: Suriye’nin teminatı demokratik adem-i merkeziyetçiliktir
15:36 Polis şiddetine maruz kalan avukattan suç duyurusu
15:19 Ahmet Özer’e ‘kent uzlaşısı’ davasından tahliye
15:12 Metro Merkezi: 6 ayda 100 kişi gözaltına alındı
14:34 Kürtçe şarkı dinledikleri için darp edilen 3 kişiye tutuklama talebi
14:17 KESK 30 ilde sahaya iniyor
14:05 MEBYA-DER Şirnex’te yeni yönetimini belirledi
13:31 Türkiye 'kötü enflasyon' sıralamasında dünya 6’ncısı
13:14 595 bin genç eğitim ve iş bulma umuduyla göç etti
12:50 QSD: Süveyda'da derhal ateşkes sağlanmalı
12:18 Kanser tedavisi gören gazeteci hayatını kaybetti
12:05 KDP ve YNK arasında üst düzey toplantı
11:57 Şebnem Korur Fincancı: Meclis'te kurulacak komisyonda STÖ'ler de olmalı
11:33 Ölen asker için verilen tazminat HPG’lilerin ailelerinden istendi
10:35 Süveyda’da çatışma: 37 ölü
10:32 İngiltere'de Palestine Action'a yasak: Haksız bir yasa çıkarıldı
10:19 Endonezya'da 6.7 büyükliğünde deprem
09:14 İzmir'de yangın karayoluna ulaştı
09:02 Cilbiya ve Biliga'da günde 270 ton ağaç kesiliyor
09:01 Pirsûs’ta yaralandı, adalet mücadelesinde tutuklandı
09:01 DBP, DEVA, SAADET: Komisyon ve hukuki adım süreci uzatılmamalı
09:00 Wanlılardan devlete çağrı: Söz değil resmiyet bekliyoruz