HABER MERKEZİ - DEM Parti’nin yarın ziyaret edeceği AKP’den bugün sıradışı açıklamalar geldi. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, yeni anayasa tartışmalarını resmen başlattı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısı ile PKK’nin 12. Kongresi'nde aldığı fesih ve silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı, Türkiye siyaseti açısından tarihi bir dönüm noktası oluşturdu. Abdullah Öcalan’ın bu çağrısı, sadece Kürt sorununda demokratik çözüm beklentisini değil, aynı zamanda yeni anayasa tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı.
İÇ SİYASETTE DEĞİŞİM SİNYALLERİNİN HABERCİSİ
Bu gelişmenin ardından DEM Parti’nin başlattığı siyasi temaslar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa vurgusu, iç siyasette önemli bir değişim sürecinin habercisi olarak değerlendiriliyor. Süreci uluslararası toplum ve bölge ülkeleri de yakından takip ediyor. Aynı zamanda, Türkiye’deki siyasi aktörlerin pozisyonlarını gözden geçirmesi gereken bir döneme girildiği görülüyor.
DEM Parti, “Barış ve Demokratik Toplum” süreci kapsamında CHP, Saadet-Gelecek Grubu ve DEVA gibi muhalefet partileriyle temaslarda bulunarak demokratik çözüm arayışının meşruiyetini pekiştirdi. İktidar cephesinden gelen açıklamalar ise bu çağrılara mesafeli bir yaklaşımın sürdüğünü gösteriyor.
ERDOĞAN VE ALA’DAN ‘YENİ ANAYASA’ MESAJI
Ancak bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni bir açıklama geldi. “Darbe anayasası utancından bu milleti kurtaracağız” diyerek yeni anayasa çalışmalarının başladığını ve 10 hukukçunun bu süreç için görevlendirildiğini duyurdu. AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala da benzer bir açıklamayla mevcut anayasanın darbe ruhu taşıdığını belirtti. Ala, siyaset alanını daraltan vesayet kurumlarına dikkat çekerek, yeni anayasa sürecinde partiler arası diyalog ve uzlaşının önemine vurgu yaptı. “Herkesin yeni anayasadan ne anladığı konuşulmalı” dedi.
İKTİDARIN EZBER BOZMAYAN AÇIKLAMALARI
Yeni anayasa çağrılarının, PKK’nin silahlı mücadeleyi bırakma kararı sonrasında gelmesi, bazı çevrelerce "yeni bir siyasi açılım zemini’nin oluştuğu" şeklinde yorumlandı. Ancak AKP’nin “terörle mücadele” ve “üniter yapı” konularında ezber bozmayan açıklamaları, sürecin sınırlı ilerleyeceğine işaret ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler de anayasa sürecinde geniş toplumsal mutabakatın gerekliliğine ve “milletin kırmızı çizgileri”ne dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bu durum, anayasa değişikliğinin kolay gerçekleşmeyeceğini ortaya koyuyor.
GÖZLER DEM PARTİ-AKP GÖRÜŞMESİNDE
Ancak gözler, yarın gerçekleşecek DEM Parti–AKP görüşmesine çevrilmiş durumda. AKP heyetinde Efkan Ala, Grup Başkanı Abdullah Güler, Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yer alacak. PKK kongresinin hemen ardından yapılacak bu temasın, sürecin seyrine dair önemli ipuçları vereceği görülüyor.
MA / Özgür Paksoy